Jak zadbać o piec w piekarni

Aby piec piekarski był sprawny przez wiele lat konieczne jest aby przy jego pracy stosować się do określonych wytycznych wiążących się z jego konserwacji.
Konieczne jest przysposobienie pieca do pracy korzystając z procedury wypalania.

Wypalanie polega na stopniowym nagrzewaniu pieca piekarniczego aby osiągnąć :

  • przetestowaniu kompletu wskaźników pieca
  • doprowadzenie pieca do konkretnego stanu fizycznego
  • pozbycie się wilgoci z izolacji pieca

Wypalanie jest procesem przeprowadzanym małymi krokami. Przy każdej sesji wypalania dostarcza się coraz wyższe temperatury. W zależności od pieca wypalanie może zająć od paru dób ( dla nowoczesnego rodzaju pieców piekarniczych ) do paru miesięcy (dla pieców tradycyjnych). W przypadku tygodniowej przerwy w użytkowaniu pieca konieczne jest ponowne wdrożenie wypalania.
Pracowanie z uwzględnieniem wskazówek zawartych w instrukcji pieca piekarskiego oraz poniższych reguł może zapewnić naszej maszynie dłuższe życie :

  • regularne układanie kęsów w obrębie trzonu wypiekowego
  • przeczyszczanie powietrzem pieców olejowych i gazowych
  • nadzorowanie przebiegu spalania paliwa w komorze spalania
  • ryglowanie ujścia pary

Zobacz Też: jaki piec do sauny?

Do istotnych czynności dotyczących konserwacji pieców piekarniczych należą :

  • usuwanie zanieczyszczeń z końcówek rur grzewczych ( nie rzadziej niż raz w tygodniu w piecach opalanych węglem)
  • kontrolowanie prawidłowości naciągu taśmy
  • kontrolowanie rozkładu temperatur w piecu

Regularne wykorzystywanie powyższych kryteriów obniża zużycie pieca piekarniczego po czasie. Maszyny piekarnicze nie są elementami tanimi w związku z tym powinno się dbać o nie aby służyły nam jak najdłużej.

Kategoria: Twój Samochód